vrijdag, april 06, 2007

Early-Netherlandish painters, the finest diptychs




Nog tot 27 mei loopt er in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen een tentoonstelling over diptieken, of tweeluiken.
Het gaat om schilderijen, bestaande uit twee delen, met elkaar verbonden door middel van een scharnier. In het verleden (vooral vanaf de 15de eeuw) werden deze werken gemaakt door bekende en minder bekende meesterschilders op vraag van vermogende opdrachtgevers. Aan de linkerzijde vindt men vaak een maria-met-kind afgebeeld met aan de weerszijde een portret van de biddende opdrachtgever.
Speciaal aan deze tentoonstelling is dat er van over heel de wereld gescheiden diptieken zijn samengebracht om aan de bezoeker te worden getoond. Een unieke kans om werken van Vlaamse en Brabantse meesters zoals Van Eyck, Massijs en Van der Weyden te bewonderen in hun oorspronkelijke setting. Musea uit de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland en meer verleenden hun medewerking om deze tentoonstelling tot stand te brengen.
De inkomprijs bedraagt 10 euro, met inbegrip van de permanente - en indrukwekkende - collectie van het KMSKA. Studenten betalen slechts 8 euro.
Persoonlijke indruk: de moeite waard, al was het maar om de enkele schitterende minuscule landschapsschilderijtjes van van Eyck te bewonderen.

Meer info: http://www.kmska.be

Geen opmerkingen: